leerlingenzorg

Leerlingenzorg is de hulp die wij geven aan leerlingen die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben.

Inrichting leerlingenzorg
De St. Antonius is een school waar iedereen zichzelf mag zijn, met eigen talenten, mogelijkheden en beperkingen. Elk kind wil ontwikkelen en doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Onderwijs zien wij als een continu leerproces met als doel de in aanleg aanwezige capaciteiten van elk kind zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Op de St. Antonius bieden wij het kind de zorg die het nodig heeft, binnen de (personele, budgettaire en praktische) mogelijkheden die wij als school hebben. Zorg is een breed begrip. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een leerprobleem, opvallend gedrag of het uitblinken op een bepaald gebied. Het signaleren van deze zorg gebeurt door de leerkrachten. Wanneer er zorgen zijn, bespreekt de leerkracht dit met ouders en de intern begeleider.

De intern begeleider is verantwoordelijk voor de zorgstructuur op school. Zij voert cyclisch zorggesprekken met de leerkrachten en coacht en begeleidt leerkrachten rondom de zorgleerlingen in hun klas. Soms observeert de intern begeleider leerlingen in de groep.

Zorgstructuur
Op de St. Antonius werken wij doelgericht en systematisch aan het bieden van ondersteuning aan onze leerlingen. Dat doen wij vanuit het handelingsgericht werken (HGW), waarbij het aanbod afgestemd is op de onderwijsbehoeften en de basisbehoeften van de leerlingen.

Wij volgen vier niveaus van ondersteuning. 

  • Het eerste niveau is de basisondersteuning. De basisondersteuning is het dagelijkse aanbod in de klas waarbij de leerkracht differentieert in zijn aanbod. 
  • Het tweede niveau is de basis-plusondersteuning. Op dit niveau ontvangt een leerling tijdelijk meer of andere ondersteuning. Dit kan binnen of buiten de klas worden uitgevoerd door de leerkracht of een ondersteuner. 
  • Het derde niveau is de extra ondersteuning. Op dit niveau wordt voor een leerling een Ontwikkelings Perspectief Plan Opgesteld. Deze leerlingen hebben intensieve ondersteuning nodig en worden meestal ook buiten de groep ondersteund. Soms volgen zij een leerlijn die afwijkt van het aanbod in de klas. 
  • Het vierde niveau betreft een verwijzing naar een school voor speciaal (basis)onderwijs. Dit laatste niveau komt pas aan de orde als de eerdere niveaus zijn doorlopen en de school, in samenspraak met ouders, besluit dat zij niet aan de onderwijsbehoeften van een leerling kan voldoen. Dit proces verloopt via een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) die de intern begeleider aanvraagt bij het samenwerkingsverband Betuws Primair Passend Onderwijs.
Leerlingvolgsysteem
De ontwikkeling van leerlingen wordt in het leerlingvolgsysteem Parnassys en Cito Leerling in Beeld op verschillende wijzen gevolgd. Onder ander aan de hand van:

  • Methode gebonden toetsen
  • Cito Leerling in Beeld toetsen
  • Cito doorstroomtoets voor groep 8
  • KIJK registratiesysteem voor kleuters
  • KiVa monitor
  • Onderzoek leerlingtevredenheid
  • Observaties van de leerkrachten
  • Informatie van ouders en externe betrokkenen